Allerede i 1931 kunne der spilles bowling her i landet. Det foregik i bowlinghallen “Olympia”, der var placeret i København, der hvor landbrugets Axelborg nu ligger.
De første beretninger fortæller om livlig aktivitet, og fra indvielsen skriver BT i sin udgave den 22. maj 1931: Københavns Bowlinghal foreviste i går sine nye baner og lokaler på 1. salen i Olympia for pressen, og om bowlingspillernes nye tilflugtsrum er kun godt at sige. Banerne er tip-top og lokalerne så hyggelige, at man trygt kan spå hallen stor succes.
Allerede den 25. maj samme år kunne BT igen fortælle om en international turnering mellem de 10 bedste spillere fra København og Malmø. BT skrev: »Adgangen til at overvære kampene er gratis, og folk der kan tænke sig at begynde at dyrke spillet, gør klogt i at benytte lejligheden til med det samme at få det rigtige greb om, hvorledes spillet skal spilles.
Det gik slag i slag i den nye hal, men efterhånden ebbede interessen ud, og efter få år var al bowling igen stoppet her i landet.
Sidst i halvtredserne begyndte interessen igen at brede sig. I første omgang var det i keglespillernes rækker, at nogle fik smag for de store kugler, men de måtte turen over sundet for at spille bowling i enten Helsingborg eller Malmø.
I 1961 blev BK 61, landets første deciderede bowlingklub, stiftet. Medlemmerne havde ikke andre muligheder end at drage den lange vej til Helsingborg i Sverige for at få en times træning en gang om ugen.
Første bowlinghal for alvor
I 1962 åbnede så den første deciderede bowlinghal i Danmark. Rossini Bowlinghal på Gl. Jernbanevej i Valby med 8 fuldautomatiske bowlingbaner samt et antal keglebaner fik straks et stort besøg. Bowlingspillerne organiserede sig under Dansk Kegle Union, som nu tog navneforandring til Dansk Kegle- og Bowling Union. I 1967 gik bowlerne solo, og Dansk Bowling Forbund blev stiftet den 10. december.
Der kom for alvor gang i etableringen af nye bowlingcentre, og i samme takt blev der dannet unioner i landsdelene.
I 1964 åbnede en 8-baners hal i Frederikssund. Hallen lukkede senere, men er efterfølgende genåbnet. Fra 1964 til 1966 etablerede det svenske firma Scandinavian Bowling 3 centre i Danmark. Først et 15-baners anlæg på Islands Brygge i København, derefter i 1966 Danmarks i dag største bowlingcenter øst for bæltet, med 26 baner i kælderen under Rødovre Centrum, og senere i samme år 28 baner i den gamle Århushal. Centret i Århushallen gik ikke, og måtte i 1970 give op. Men allerede året efter flyttes en del af banerne til den nuværende Århus Bowlinghal.
Så til Jylland
Bowlingsportens indtog i Jylland kom i 1964 med 20 baner ved Karolinelund i Aalborg. Efter nogle år overtages driften af bowlerne, og i 1976 blev baneantallet udvidet til 24 og flyttet over i det nuværende Løvvang Bowling Center. Centret er i 2006 det største i Danmark med sine nu 30 baner. I 1967 og 1969 åbnes der bowlingcentre i henholdsvis Herning og Viborg.
Baneantallet i København udvides i 1969 med 8 baner i Globetrotter Hotel på Amager, og i 1975 kommer Køge med på bowlingkortet.
De fynske bowlere etablerede sig som en selvstændig union i 1967, men først ni år senere i 1976 fik øen sin første bowlinghal. I den mellemliggende periode brugte spillerne Herning som hjemmebane til både træning og turneringskampe.
Gang i udviklingen
Udviklingen i udbredelsen af bowlingcentre går langsomt, og da Fredericia Bowling Center åbner i 1988 er det blot nummer 15 i rækken. Der er nu igen ro i et par år, indtil udviklingen for alvor tager fart fra midten af 1990, hvor SuperBowling åbner i Viby J.
Da Dansk Bowling Forbund kan fejre sit 25-års jubilæum i 1992 er der 38 bowlingcentre spredt ud over det ganske land. Blot 2½ år senere er antallet oppe på næsten 90 centre, baneantallet har rundet de 1.000, og udviklingen ser ikke ud til at have kulmineret.
Den 1. oktober 1997 er antallet af bowlingcentre oppe på 106 med tilsammen 1220 baner, samtidig med at medlemstallet i Dansk Bowling Forbund er oppe på omkring 11.000.
På vej mod de fyrre år
Forbundet fylder 40 år den 10. december 2007, og i den anledning er det vedtaget at ændre navnet til Danmarks Bowling Forbund. I året op til jubilæet kan det konstateres, at der efterhånden er 115 bowlingcentre med i alt 1305 baner spredt ud over det ganske land. I juli 2006 havde forbundet 10.100 registrerede medlemmer.
Sportsligt
På det sportslige plan har danske bowlere i alle 40 år sat deres store fingreaftryk på stort set alle mesterskaber og væsentlige turneringer ude i den store verden. Det gælder for såvel seniorer som ungdommen.
Tekst: Niels Ærboe